Sofra Sırları (2018) – Film Analizi

Sofra Sırları bir Ümit Ünal filmi 


yönetmenliğini ve senaristliğini ümit ünal'ın gerçekleştirdiği ve oyunculuk dersi veren şahane oyuncu demet evgar'ın başrolünü paylaştığı dram, suç türünde bir film ile karşınızdayım. film'in adı yukarı dada yazıldığı üzere sofra sırları.


film mudanya'da karlı ve kasvetli bir hava ile başlıyor. neslihan karakteri (demet evgar) mükemmel bir aşçı, evine düşkün , kocasına sonsuz bağlı, mükemmel bir ev hanımı. kocası ethem ise bir muhasebeci. 

filmin genel konusuna baktığımızda ülkemizdeki evlilik oranlarına hareket edecek olursak, ümit edilen, hayali kurulan ve bu amaçla yola çıkılmış, özelde romantik birlikteliğin, genelde mutlu bir aile yaşantısının sergilenmekten öteye gidemediği bir boşluktur burası. bu noktada çoğumuz geleneksel yapıdaki birçok evde rastlanan, aslında bambaşka bir dünyaya aitmiş gibi görünen mavi ve beyaz renklerinde iki öpüşen çocuğun biblosunu anımsayabiliriz. bu ve bunun gibi imgelere, sevgi nesnelerine hemen hemen her evde rastlanmasına karşın, onların o vitrinden veya sergilendikleri yerden dışarı çıkmaması da bir işarettir aslında. bir kadının en önemli yeteneği kabul edilen yemek yapması mizahın ana unsuru. her kocanın kalbine giden yol midesinden geçer o kalplerin günahı da mide yoluyla ödettiriliyor filmde.


kocasının donuk ifadesi, işten eve geldiğinde ona masaj yapması, rakısını getirmesi, tek taraflı cinsel yaşamı gibi rutinlere tezat olarak televizyonda bir yemek programı sunduğunu hayal eden neslihan, güler yüzlü, enerjik bir yapıda seyircilerine (diğer kadınlara) kendi sofrasının, yemeklerinin ve aslında evliliğinin sırlarını paylaşıyor. 




filmin bir noktasından sonra neslihan, ramo’nun evde kalmasına izin veriyor ve onunla tuhaf bir ilişki kuruyor. neslihan, kendine yeni bir düzen getirmek için yaptığı bu eylem aslında içindeki sevgi  eksikliğinin bir yansıması olarak karşımıza çıkar. çünkü, o genç adama da kocasına kurduğu düzenden başka bir düzen kurmaz. ancak burada bile kalıplaşmış bir kadın var. televizyonda yemek programı sunan neslihan, güler yüzlü, iyi yemekler yapan, seksi, enerjik biri. Yani, gerçekte olduğundan daha farklı bir neslihan görüyoruz.

ve son olarak şunları size söyleyebilirim bir kadının dramını, komedi ve suçla harmanlayarak izleyiciye eğlenceli bir kara komedi vaat eden sofra sırları, hem ümit ünal’ın hem de demet evgar’ın filmografisinde ayrı bir yerde duracaktır.

künye / imdb: 6,8 yönetmen ve senaryo: ümit ünal oyuncular: demet evgar (neslihan), fatih al (ethem), alican yücesoy (komiser), fırat altunmeşe (ramo), elit andaç çam (meral), ferit Aktuğ (mehmet), emrah kolukısa (ahmet), burcu halaçoğlu (müjgan), burcu seyben (kadriye) müzik: erdem helvacıoğlu görüntü yönetmeni: türksoy gölebeyi kurgu: osman bayraktaroğlu ülke: türkiye



Yorumlar

Popüler Yayınlar